Így készül a trappista sajt

Gyetván Csaba

97 E megtekintés19

  Egészen a tehenektől indulva jártam végig a trappista sajt készítésének az útját. Kezdve a tejtől, a pasztőrözésen, a kultúrázáson, az oltóanyag hozzáadásán át, az alvadék kialakulásáig és aztán az elkészült trappista sajtig.
  #hogyankeszul #vlog #trappista

  Közzététel: 22 napja

  Megjegyzés

  1. Zsuzsanna Walbaum, Levai

   Ilyen jo sajt,,Nincs a világon sehol !!👍👍👍 Itt Nèmetben van 100 fèle sajt,ès mèg ami Hollandiábol jön ide,,,de ennèl jobb Sajt Nincs a Világon!!!👍👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏💕💕💕

  2. Liv Marlin

   Egyik este, amikor egyedül voltam a házban, Csaba kopogott be. Gondolta, ha nincs ellenemre, átjön beszélgetni. Persze, hogy rögtön beengedtem, bár csak egy vékony háziruha volt rajtam, ráadásul áttetsző is, és alul nem viseltem se bugyit, se melltartót. Meghívtam egy csésze teára. Amint leültünk a konyhában, észrevettem, hogy alig leplezve engem bámul. A melleim és nagy sötét mellbimbóim körvonalai tisztán látszottak a ruha alatt és úgy látszik, hogy annyira felizgatták, hogy végül nem bírta tovább, szinte önkéntelen mozdulattal megsimogatott. Magam sem tudom, hogy tehettem, de megfogtam a kezét és rátettem a mellemre. Ettől felbátorodott és átölelt, majd megcsókolt. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy keresztbe fekszem a térdén, ő pedig irgalmatlanul fenekeli a pucér hátsómat. Nem bírtam ellenállni neki és a kéjtől önkéntelenül is sikoltozni kezdtem, hogy még, még! Ő pedig lapát tenyerével nagy piros foltokat hagyva a fenekemen alaposan ki is tett magáért. Az egész testemben megrázkódva hatalamsan elélveztem. Ezt persze ő is észrevette, ami nem lehetett nehéz, mert szerintem még a szomszéd házban is hallani lehetett. Ekkor felkapott és az ölében bevitt a hálószobába. Letett az ágyra, majd ledobálta magáról a ruháit és rám vetette magát. Nemi szervét a számba dugta, én pedig lelkesen szopogatni kezdtem. Ő úgy látszik nem volt megelégedve a munkámmal, mert kihúzta a mellette heverő nadrágjából a szíjat és néhányszor végigvágott vele a fenekemen. Biztos meglepően hangzik, de remek érzés volt! Kivette a számból a szerszámát és hanyatt döntött. Ekkor a nedveim már valósággal dőltek és teljesen elárasztották a lepedőmet. Ekkor erőteljesen belém hatolt. Évek óta ilyen kéjt nem éreztem! Sikoltoztam, dobáltam a fejem és rövid idő alatt háromszor is elélveztem. Végül az ő lihegése is felgyorsult, kihúzta a nemi szervét, a mellemhez térdelt és négy vastag sugárban beborított a nedveivel. Utána a számhoz tette és én lelkesen tisztára nyalogattam. Végül felöltözött és először szólalt meg a fenekelés óta. Csak ennyit mondott: "Holnap este megint eljövök!"

  3. Eva Biro

   Jaj de meg kivantam , sajnos erdelybe lakom , most nem mehetek at, minden karacsonyra vettem egy karikat vajon online lehetne rendelni???

  4. Bácsi Sándor

   Kedves Gyetván Csaba!!! Szörnyű butásagot mondtál,100l tejet is adhat 1 tehén 1nap!!! Szerintem javítsd ki!!!!!

  5. Gábor Jamrik

   Trapistát kb sehol máshol nem esznek, csak sokkal jobb sajtokat. De azt nem tudja a magyar megfizetni... Kár, hogy ezekről nem beszélsz!

  6. Gábor Jamrik

   Imádom az Osztrákokkal összehasonlítást amiben jobbak vagyunk 😂😂😂😂

  7. T T

   Legyen a következő téma a:Hogyan készül a hogyan készül.

  8. Gábor Pongrácz

   Ausztriaban az ilyen fiatal sajtokat a peksegek veszik meg! 3 honapos kortol kezdodik a sajt! Ez nem sajt!

   1. Gábor Pongrácz

    @Szabolcs Kálmán ott dolgoztam a sajtokkal... Amugy tenyleg jobb és nem gumi izű a sajt🤣

   2. Szabolcs Kálmán

    Ausztriaban megjelent jezus, ja meg amugy is Ausztriaban a tehenek Salzburgot nyalogatjak. Ausztriaban bezzeg minden jobb

  9. Oszkar Bito

   9uooo9 has o6oli0s88w7pw uy78iljli87o

  10. Zsanett Tóth

   Ez a leggázabb sajt. Jót még nem vettünk. Azóta nem is veszünk belőle. Van normális is.

  11. Olvasó

   Az a baj, hogy a teheneket zsúfoltak tartják, nem igazán látnak zöld füvet, állandóan szarosak, koszosak és szegények ettől olyan gusztustalanok is. Megy beléjük folyamatosan az antibiotikum, tejükön keresztül az emberekbe is. Fel erőltetik akar napi 100 literig a tejhozamot/tehén. - borzasztó az egész.

  12. Boglari Thomas

   Hogy adna már szerencsétlen tehén 100 litert naponta🙄

   1. Bácsi Sándor

    Ez megütötte a fülemet nekem is!!!!!!😁😀👍👍👍

  13. Todee Todde

   A megfizethető kategóriából a legjobb minőségű. Sajna csak kampányszerűen kapható a hazai boltokban. Pedig a gyártási folyamatot elnézve, erre a sajtra tőlünk nyugatra biztosan nincsen igény. Láttam már pár "hogyan készült"-ben sajt epizódot, nyomokban sem hasonlítottak erre. Füstölésre kiváló, de arra a saját-márkás 1000/kg-s sajtok is megfelelnek.

  14. Lackooo

   Azért a trappistát eszi a magyar, mert az a legolcsóbb.....

  15. András Bori

   Szeretnék egy 100 l -es 🐄-t! Mehemed...

  16. Pufifánk

   Imadom a trappistat!! ❤❤

  17. FOSSZA

   Nem Mezőfalván voltál az állattartó telepen?

  18. Szandra Insperger

   Azért a hajhálót csak nem sikerült normálisan felvenni. Egy dolgozót ezért már meg büntettek volna.

   1. Petra Kutasi-Takács

    És amikor minden üzemben kézzel falatozik? Olykor belenyúlva a gyártósori termékekbe?🙄

  19. Zoltán Réger

   Az igazitól messze van! Ezt a sajtot egy ételesben be rakom a hűtőbe 3-4hétre. Le vágod a penész t. Na akkor van olyan íze mint 20 éve!.

  20. Bence Baranyai

   12:02 egy hét alatt ? Párommal 2 nap alatt simán elpusztítjuk 😂

  21. Péter Csáki

   2:47 még jó hogy azt a la fontaine írta aki amugy francia volt...

  22. Rudovics András

   Wishes zene az elejen xd

  23. Éva Sversits

   Az állatok nyakig voltak, hogy is mondjam szarosak. A minőségi termék előállítása már itt kezdődne. Arról nem beszélve, hogy szerintem az állatok egészsége is fontos. Bár ahogy látom nem az.

   1. Éva Sversits

    @Ágoston Molnár Vajon tényleg lehetetlen valami közbenső megoldás? Ahhoz persze mindenkinek rugalmasnak kell lenni. KELL.

   2. Ágoston Molnár

    Jó, akkor legyél önellátó és csináld úgy hogy jól érezze magát az állat! Ha meg továbbra is a nagy boltokból vásárolsz akkor meg vess magadra hisz te akartad úgy, hogy szenvedjenek az állatok

   3. Éva Sversits

    @Ágoston Molnár Attól ,hogy van ennél rosszabb ez nem válik jóvá. Még relatíve sem. Úgy gondolom az állat is rosszul érzi így magát.

   4. Ágoston Molnár

    Oooh akkor te még nem lattál igazán koszos tehenet....

  24. Learn to Tie

   1:54

  25. Globallynonsense

   Hát igen, nekem hiányzik is nagyon a jó kis trappista sajt! Pizza tetejére is az a legjobb, mozzarella ide vagy oda!

  26. György Mészáros

   Ahhoz képest, hogy a legegyszerűbb elkészítési technológiája van rohadt drága és nem biztos, hogy nincs benne növényi zsiradék, töltő anyagként.

   1. Róbert Rakonczai

    Ha ennyire fogalmatlan vagy, akkor inkább ne szólj hozzá.

  27. Péter Nieder

   83 éves nagyanyámnak megmutatnám a tehét tőgyét, az tuti elmenne és végigvagdalná a fejőket. Legalább a forgatás kedvéért mosták volna tisztára őket. Csak egy érdekesség, hogy 40-50 éve egy tehén, ha napi 16-18 litert adott, az már jónak számított (NEM 100 LITERT). Ja azok nem A típusu tejet adtak??? Hát nem. Manapság miért van annyi tejcukor/tejfehérje érzékeny? Nem is igazán gondol ebbe bele senki.

  28. Balázs Gábor

   1:54 - ez aztán higiénikus :D

   1. Klaudia Pacsi

    Én is pont azt néztem 😂😂😅🙈

   2. Zoltán Aktedron

    Tiszta szaros a fejő cucc

  29. Ferenc Válóczi

   Ilyen normálisan sárgás szinű sajtot, nem nagyon látni a boltokban! Csak fehéres éretlen vackokat!

   1. Erika Kiss

    @Gergő Dmtr Nem értem miért ír ilyen stílusban az, akinek fogalma sincs az adott témáról. Kezdjük ott, hogy a Trappista félkemény sajt, tehát nem érlelik egy évig. Az ideális a 21 nap. A sárgás szín pedig nem az érleléstől alakul ki, csupán a gyártás elején hozzá adják az Anatto nevezetű festéket! Azok a Trappista gyártók akik sajtjai nagyon fakóak, ők nem adnak hozzá festéket, csak az Edamihoz és a hasonló sajtokhoz!

   2. Gergő Dmtr

    Aha. Szerinted a fehér sajt miből van? Ha nem értesz hozzá minek okoskodsz? Kérsz egy kis sárga feta sajtot? Vagy kék mascarpone? Azért fehér a sajt mert nem erlelik egy évig és neked nem kell kifizetni a szakember egy éves munkájat vegyél érett sajtot és akkor nem lesz fehér. Gondolom a számodra a fehér héjú tojás is kamu tojás.

  30. H Geri

   Szerintem meg a legeltető állattartás lenne előnyösebb, mint az istállóban sínylés. Az osztrák tehenek boldogabbak.

   1. Gergő Dmtr

    @H Geri az ember nem állat. A tehén egy növényevő menekülő állat. Miért nem engeded ki a kutyát szilveszterkor az utcára. Na kb úgy érzi a tehén is magát a mezőn.

   2. H Geri

    @Gergő Dmtr Mit kell ezen kérdezni? Szerinted hol boldogabb egy állat vagy ember? Bezárva egy épületben, vagy ha szabadon mehet kinn a természetben?

   3. Gergő Dmtr

    Megkerdezted őket? Egyébként hány tehenet tartottál már életedben?

  31. Total Speedcuber 198

   Egy szarvasmarha hány évig él egy tehéntelepen? Tolják a bocikat fehérjével és ezért hamarabb kiöregednek. Emberrel ellentétben ilyenkor nem nyugdíjazzák a leányzót inkább megy a barátságtalan vágóhídra. Szerintem kellemetlenül érzi magát a halálsoron.

  32. Patrik Alföldi

   Kell egy ilyen póló vagy köpeny! :D

  33. Marton Bence

   Mi is ezt a márkát vesszük és nem egyszer volt, hogy éretlen volt. Sőt volt olyan is ami annyira éretlrnvol, hogy szinte még landázni is lehetett volna vele. Ahogy én látom olyan gyorsan kelnem el a termékek, hogy nincs idő megvárni az érést. Mondhatni ártól és márkától függetlenül. Mostanság az összes rossz.

   1. Marton Bence

    @Csaba Magyar Mert a többi szar mellet ez még türhető.

   2. Csaba Magyar

    Akkor MINEK VESZED !!!!🦴🦴🦴🦴🤣🤣🤣🤣

  34. omfgsm

   Laktózról miért nem esett szó???

   1. Csaba Magyar

    Nem az a MÜSOR , BASZKI TALÁN !!!!🦴🦴🦴🦴🤣🤣🤣🤣

  35. Sándor Dudás

   100 liter naponta egy tehéntől? Hülye vagy???

   1. András Kerkai

    Ez egy agyatlan paraszt

  36. Finom Punci

   Elosszoris ez nem sajt Hanem valami undoritto preselt foss

  37. zsolt

   A jelenleg kapható trappista sajtok legfőképpen sóból állnak, gusztustalan. Gondolom azért hogy fél évig is eltartható legyen... Profit mindenek felett!

   1. Róbert Rakonczai

    Honnét szedsz ilyen baromságokat?

  38. Kristóf Hornyák

   Egy idő után a fejőgéptől a tehén rákos lesz, nem hiszem, hogy olyan jó azt a tejet meginni.

   1. Kristóf Hornyák

    @Ferenc VálócziRégen azt mondták, hogy mindenki igyon tejet, mert hogy az olyan fasza. Utána pár évvel meg, hogy ne mert nem egészséges. És, ha belegondolsz minden második ember laktózérzékeny.

   2. Ferenc Válóczi

    Ezt honnan veszed?

  39. Josef Krieger

   " Legelők hiányában 1:00 " , nálunk aztán tényleg nincs legelő, csak sok parlagon hagyott terület, ott legelhetnének, valahogy rémlik par szó, gulya, gulyás, szürke marha.......regen volt legelő, most nincs, csak ehetetlen lisztízű sajt, mar ha annak lehet nevezni

   1. Tibor Szabó

    @Josef Krieger Engedje el Josef!

   2. Josef Krieger

    @Tibor Szabó Emlékszem mikor gyerek voltam altunk az úton fel órát a Zsigulival mert tereltek a teheneket egyik legelőről a másikra, de azért a kedves Gergo Dmtr megtisztel azzal hogy le hülyéz

   3. Tibor Szabó

    "Legelők hiányában" Én is azt hittem, dobok egy hátast ettől a kijelentéstől! Volt idő amikor amikor csak Debrecennek, csak marhából több tízezer legelt a Hortobágyon.

   4. Josef Krieger

    @Gergő Dmtr Első, nem veszek szar sajtot, tehát ha rajtam múlna nem lenne. A nagyszüleim tartottak tehenet, a legelőn játszottam közöttük. Nem tudom hova tenni ezt a választ mert nem értem miért lennek hülye? A legelőkre gondoltam mikor a kommentárt írtam, mármint hogy nincs. Hogyne lenne, csak az nem olyan termelékeny. Legközelebb ha kommentárra válaszolsz először ERTSD meg a kommentet.

   5. Gergő Dmtr

    Jó hülyének lenni? Hány tehenet tartottál? Egyébként minek veszel szar sajtot. Ha nem vennéd nem lenne.

  40. M-12 technology

   szarizu mind

  41. Rózsa Péter

   Mielőtt rájöttek volna, hogy a savót el lehet adni táplálék kiegészítőknek, lehetett kapni savó "tej" italt... Tropical és erdei gyümölcsös ízben... Imádtam... Filléres lötty volt....

   1. Krisztina Dénes

    Írót láttam az Aldiban és a Sparban is.

  42. Rózsa Péter

   A tőgy feszes és meleg.... Ez így van rendjén minden nőnél! 😆😉

  43. Jànos Kovàcs

   Mindenkivel is eggyet értek. A szocializmus évei alatt vidéken (értem ezalatt a kissebb városokat is) nem volt sajt választék a kereskedelmi egységekben. A Magyar gasztronómia a rántott sajt és a sajtos lángoson kívül nem ismert más, sajtból készíthető ételt. Létezett kis szériás tan üzem Mosonmagyoróvárott ám a Lajta vagy az óvári sajtokat csak a környéken lehetett kapni. Véleményemszerint szükségvan "semleges " ízű sajtokra is.Például senki nem fikázza mozzarellát pedig annak aztán csak sós,tejszín íze van. Minden sajtot a maga helyén kell értékelni. A Magyarok melegszendvicsre nem tesznek mást mint trapistát.Jólteszik.

  44. And Saa

   A kenyeret is kellene szabályozni, csak azt lehessen kenyérnek nevezni ami kovásszal készül

   1. And Saa

    @Gábor Nagy Akkor ez a szabályzás nem túl jól sikerült, de van ez így még pár élelmiszerrel, pl kolbász, parizer, virsli, bor stb

   2. Gábor Nagy

    @And Saa szakmabeli vagyok! a kenyér már pár éve szabályozott, na azóta nagyobb a káosz, mert minden pék gyárt valamit ha jót, hanem jót de fehér vagy félbarna néven már nem !

   3. And Saa

    @Gábor Nagy igen arra gondolok Akkor ezek szerint ismerős.

   4. Gábor Nagy

    @And Saa ha a szabó pékségre gondolsz akkor az tényleg jó! Közel 90 éve nyitottak és hagyományos technológiával gyártanak!

   5. And Saa

    @Gábor Nagy oda járok, van ehető kategória, a 3kg, a pityókás a, félbarna, de ez egyik se az igazi jó kenyér kategória én igazi jó kovászos kenyeret B. almádiban szoktam venni egy pici pékségben, de ők limitált mennyiséget gyártanak nagyon kell igyekezni, mert nagy a sorállás és hamar elfogy a pékség nagyon régi

  45. maria Gyebnar

   Nagyon sok új infó: pl elnevezés, stb. miatt -is- ismét egy érdekes videó!

  46. And Saa

   Már épp ideje volt a szabályzás

  47. krisztian993

   5:54 itt a baj -> "borsószem nagyságú lukaknak KELLENE lenni"

   1. Csaba Magyar

    Gondold BELE !!!!!🦴🦴🦴🦴🤣🤣🤣🤣

   2. Krisztián Nagy

    Jogos. Lehet, majd csak jövőre teszik bele a lyukakat. 🤭

  48. Count_of Monte_Cristo

   Ezek azok a videók, ami után mindig vacsoráznom kell :D :D :D

   1. Diana Silvia

    *Only 18+* 👇👇👇 🔞 8485791.sexygirlsex.ru

  49. Liliána Turzó

   Nagyon jó lett a videó! 🙂

  50. Ernő Szabados

   Ez a Trappista már nem az a Trappista sajt!:(

   1. Ernő Szabados

    @Gergő Dmtr Ez a "maszek" már nemzetközileg is bizonyított! Rengeteg kézműves terméke lett elsőhelyezett és kiváló minősítésű külföldi meghívásos bemutatókon! Saját legelője és állatállománya van! Hát nem tudom te hol veszel 1240 Ft-ért Trappistát! "Trappista sajt. MIZO. SZUPER ÁR! 1549. Ft. 700 g, 1 kg = 2213 Ft." Pl; az egyik hodályban az ára!

   2. Gergő Dmtr

    @Ernő Szabados oké. Nem kellene 1240 ft venni trappistat. Azért kíváncsi vagyok a kézműves úr hogy készít el mondjuk egy 1 éves edamit. Vagy egy 4 hónapos Roquefortot. Mind ezt egy helyen. Azért nem kell az ipari termelést lenézni. Azt állít elő amire igény van.

   3. Ernő Szabados

    @Gergő Dmtr Valami sajthoz hasonló! Én kézműves "maszek" termelői sajtot veszek csak amióta ilyen a Trappista (?)! Ez a tömeggyártott meg sem közelíti annak a minőségét sem ízre sem állagban! Igaz, jóval drágább!

   4. Gergő Dmtr

    Hanem mi?

  51. Regi Vagy

   Ne a piros, hanem a fekete fóliába csomagoltat vegyétek! Sajnos drágább, de az olyan mint a " régi ".

   1. M-12 technology

    az tulzas, a kozeleben sincs, de valamivel jobb

  52. István Kőhalmi

   Régen azt gondoltam mikor csak ezt lehetett kapni ( kb 30 éve az ÁFÉSZ boltban ) hogy a trappista egy olcsó, sima hétköznapi sajt. Az idő múlásával rájöttem, hogy ez egy finom és jó sajt ahhoz amiket manapság lehet kapni.

  53. lemusz

   Csaba remélem vittél haza 1-2 gurigával. :D

  54. Péter Pál Nyulas

   Kár hogy semmi szakmaiság nincs ebben a videóban. Ráadásul elhangzik a videóban, hogy borsószem nagyságú lyukaknak kell benne lenni, ehhez képest látszik, hogy ebben inkább bors méretűek, de felénk ilyen kicsi borsó nincs.

   1. Erika Kiss

    @László Hajdú Összekeveri az Óvári sajttal kedves László, az röglyukas, a Trappista erjedési lyukas!

   2. László Hajdú

    A trappistában nem is lyuk, hanem röghézag van.

  55. Lóránt Halászi

   Ammerlander 🥰🥰🥰

   1. Gergő Dmtr

    Trappista más néven.

  56. Berényi László

   Azért azok a tehenek nem túl tiszták.

  57. Greasy

   Ezektől se fogok sajtot venni az biztos. Nem mintha sok trappistát ennék, de akkor is.

  58. Gyula Vajda

   Elonyosnek nevezheto h a marhak az eletuket egy ketrecben toltik es nem a legelon ? Ebben az en velemenyem Szerint nincs semmi elony...

   1. Adam Mezoe

    Csak tudod drágább lenne ha egy kormányhoz tartozó / magánszemély mezején legelgetnének.

  59. Casemod FID

   Mióta a Tolle trappista fehér és nem sárga ehetetlen.

   1. Erika Kiss

    @Casemod FID de nem ilyen sárga, ők nem festik ezt biztosan tudom. Volt egy ilyen felmérés korábban.

   2. Casemod FID

    @Erika Kiss Pedig sárga volt. Vágtam eleget.

   3. Erika Kiss

    A Tolle trappista soha nem is volt ilyen sárga, mert ők ellentétben ezzel a videóval nem adnak pluszban festéket (Anatto) a tejhez, hogy sárga legyen a sajttészta!

   4. Gergő Dmtr

    Akkor erleld még 3 hónapot és sárga lesz. Vagy vegyél érett sajtot. Igen az kétszer drágább.

  60. Tamás Nagy

   Hogyan készül a teavaj?

   1. Tamás Nagy

    Kipróbálom mindkettőt

   2. geri göri

    Felforralod a teát, és addig főzöd nagy lángon és kevergeted, amíg fehér masszàvà nem sűrűsödik, majd lehűtöd és kész.

   3. krisztian993

    Teafa tőgyére rászúrják a slagot, aztán leszívják róla a tejet majd vajat köpülnek belőle

  61. Orsolya Ursus

   Behánytam, Köszönjük az iparosításnak, hogy ilyen mélyre süllyedtünk az állattartásban. Tőlem éhen dögölhetne, nem veszek ilyen elven működő emberektől semmit. Kinyírták a családi gazdaságokat, hogy az ember elfelejtse milyen az igazi sajt, most szopogathatjátok a műanyagot. Hiteltelen a műsor, mert a lényeges dolgok mellett elsuhant, nem tért ki rájuk. Ilyen az, amikor a bele fontosabb, mint a szíve.

   1. Csaba Tari

    @Count_of Monte_Cristo idióta!?

   2. Orsolya Ursus

    Tökéletesen demonstrálod a mára gondolkodni sem tudó és gyökértelen városi embert, aki éhen fog hamarosan pusztulni a csatornalyukban. Majd elszámolsz ezzel a primitív gondolkodásoddal és a sértegetéssel, eljön az ideje és az én kertemből még egy fűszálat sem fogsz lerágni. Menj és zabálj kétpofára mert hamarosan csak az áztatott wcpapír fog neked jutni.

   3. Count_of Monte_Cristo

    @Orsolya Ursus te tényleg nagyon hülye vagy :D Szerintem fingod sincs a magyar valóságról :D A rurális terek lakói csupán elővárosi létformát követnek az utóbbi 15 évben. Mégis miről beszélünk akkor? :D Édes istenem, bírom amikor a fotelharczos nagymagyarok jönnek a szittya múlttal és közben fingja sincs se a valós történelemről se a folyamatokról és a végeredményről. De azért gratulálok, próbálod még a hülyeséged oltani az emberbe. Szánalom a köbön :D

   4. Orsolya Ursus

    @Count_of Monte_Cristo réges régen nem volt Spar, tehát ez nem állja meg a helyét. A mi történelmünk és hagyományaink jóval messzebbre nyúlnak, mint a szupermarketek kialakulása. A pénztelenség és szegénység szándékos merénylet ellenünk. Nem vagyunk szegények, sőt. A kisnyugdíjast ha magára hagyták az utódok az egyéb társadalmi problémákra is fel kéne hívja a figyelmet, de ha csak a pénzt nézzük, hát az igazságtalan elosztást is meg kéne lássuk. Nézzenek engem az emberek idealistának és lázadónak, nem érdekel. Nem hunyok szemet ezen dolgok felett, nem tartom a szám, hiszen azzal elfogadnám ezt a helyzetet, ennek pedig láthatóan rossz vége lesz.

   5. Count_of Monte_Cristo

    @Orsolya Ursus Innen is látszik, mennyire nem látod a valóságot. Réges-régen a vidéki emberek is feladták a földművelés és állattartás hagyományát - és a tojástól a húson át a zöldségig a helyi sparban vagy coopban veszik meg. Mindenki rá van szorulva ezekre a nagy üzemekre. HA te nem ilyen üzemi körülmények között termelnél (akármit ami agráriumi cikk), hanem egy túlgondolt utópisztiukos tanyán - olyan árakat szabnának, hogy a magyar átlagkeresetből nem jutna rá semmi se. Ezeket az összefüggéseket látni kellene már, és nem vitatkozni, lázadni, lenézni a másik hozzászólót. Sajnos az ideák (mint Te) és a valóságból nyert tapasztalatok teljesen más utat mutatnak... Nagy üzemek = alacsonyabb árak Alacsonyabb árak = rokkantnyugdíjas megveheti a csirke farhátat, vagy a zsíros kenődő piros csomagolású áltrapistát...

  62. Egyenes Kifli

   "semleges ízű"... Mondd már ki bakker, hogy ÍZETLEN! Jellegtelen mosék az összes magyar trappistának, edaminak, goudának csúfolt retek. Nagyrészüket reszelni is csak fagyasztott állapotban lehet, mert egyébként csak szétkenődnek a reszelőn. Szabályozás szerint (legalábbis ha a szabályozás értelmes szintű lesz) akkor ez az izé sem lesz trappista többé. Trappista érlelési ideje minimum 1 hónap, de inkább 2. És nem hermetikusan lezárva, hanem textilbe tekerve. Persze gondolom a szabályozás a magyar elkurvított módszerekre lesz igazítva. És a háttérben jó magyar szokás szerint a korrupció áll, mert valaki így akarja kiszorítani az olcsó konkurenciát, hogy utána drágábban tudja eladni a saját szarát. Ami továbbra is szar lesz. Valaki mondja már meg nekem, hogy miért erőlteti mindenki a kostolást? Ennyire élvezitek a meleg állatszexet? Nekem spec rohadtul nem hiányozna a magyar trappista, ahogy a magyar "sajtok" 99%-a. A nagyon ritka kivételtől eltekintve mind tele van verve növényi zsírral (gondolom ez is, csak a videoból, hogy, hogy nem kimaradt ez a rész. Elvégre a sörgyártásosban kicsit visszafelé sűlt el a kukoricás bullshit), ezért sincs ráírva többségükre a sajt szó. Alapból epic fail, hogy létezhet olyan, hogy "tejes trappista". Mert milyen kellene, hogy legyen mégis? Inkább eszek kevesebb, de jobb, valódi sajtot. Bár Debrecen pont rossz példa ebből a szempontból is. Kb sehol sem lehet rendes sajtot kapni ebben a városban. Főleg nem rendses keménysajtot, csak ótvarlágy takonygöböket. Egyébként meg azért veszik a trappistát a magyarok, mert rohadtul fillérbaszó igénytelenek többségében. Leszámítva ha rongyrázásról van szó. De arra meg ugye a sajt nem jó.

   1. Balázs Pethő

    @Doe Jon Meg kell találni a környéken a sajtot készítő gazdákat/műhelyeket és onnan rendelni. Ott nem 100 tehén van, hanem 3-4, mert kb annyi tejet tud egy kis üzem feldolgozni naponta. És szegény bocik nem egy zárt karámban álldogálnak egész nap, hanem a réten legelnek. Peresze nem is adnak 100 liter tejet, max 30-40-et. De a minőségi sajt valahol itt kezdődik, és persze az érlelési folyamat sem mindegy. Nyilván ami így készül, az drága, ráadásul nem lehet belőle bármikor bármennyit venni. Cserébe az ember jobbat eszik...

   2. Egyenes Kifli

    @Doe Jon Auchanban csak a szabvány dolgokat látom. Legalábbis a debreceniben.

   3. Doe Jon

    Sparban vannak nyers tejből készült, francia, spanyol stb. sajtok DOP, PDO megjelöléssel. De akár Aldiban is lehet találni, vagy Metro, Auchan. Parmigiano Reggiano is van ami kemény, vagy ott van még a Virágoskúti, ami biopiacon fellelhető, vagy online rendelhető. Hortobágyon legeltetett.

  63. wotan20

   Jól sikerült, informative és kellemesen szórakoztató programot láttunk. Kicsit meglepett a trappista sajt ekkora méretű népszerűsége, bár azt tudtam hogy népszerű, de azt gondoltam hogy az összes többi, tehát az ementáli, vagy a füstölt sajtok népszerüsége eléri az 50%-ot. Vajon az un. öntött sajtok is bele lettek ebbe a népszerűségi versenybe számolva, vagy csak a hagyományos sajtok?

  64. László Fodor

   A film végén kóstolt, fekete fóliás sajt egészen kiváló. Engem az érdekelne, milyen gyártási folyamatok vezetnek oda, hogy a lejárati idő előtt hetekkel, eredeti gyári csomagolásban megpenészedik a termék?! Többek között ez miatt nem járok a Penny Market egységeibe, ott sajnos sok mindenből a silány kategória dívik.

   1. Ryksa

    Ezt megerősítem, az egy nagyon jó sajt.

  65. gogolak08

   A maszkot fordítva vette fel 😂

  66. 001 Padre

   A videó jó. A termék bűncselekmény 😊

  67. Szomjas

   Az ember azt hinné,hogy a sajtgyár az az "egérmennyország". Közben meg sehol egy egér.

   1. Tibor Mátrai

    Az egerek nem szeretik a sajtot,ez egy tévhit hogy szeretik,mogyoróvajat diót csokit annál inkább

  68. CritiCube

   a leerdammer/masdaammer hasonlóan "népsajt", de klasszisokkal jobb, mint ez a seízű trappista. (azért a trappista a legnépszerűbb magyarországon, mert ennek a gyártására vannak ráállva, így ezt tudják nyomott áron adni. a cheeseland "nagylyukúja" néha megközelíti a trappista árát, olyankor el is kapkodják.)

  69. stuntface

   Súlyos tejfehérje érzékenyként, nagyon kivácsi vagyok milyen íze lehet egy valódi trappista sajtnak. Egyenlőre ez csak ábránd marad. Jó legalább megismerni látás útján a gyártás folyamatát :)

  70. György Németh

   A régit reszelni lehetett, a mai egy kence. Beleragad a reszelőbe, jó zsíros, attól olcsó. Épp ezért csak a light trappistát veszem.

   1. Englar Odin

    A videóban bemutatott sajtot lehet reszelni.

  71. susenka

   az a melegszendó jöhetne😋

  72. Raj baba

   Ezt mindenkinek tudni kenne h tejbol van

   1. sOnt

    mindenki tudja is. xd

  73. 368l7

   Olajból készül

  74. András Aradi

   Edamit és a tihany camembert jobban szeretem

  75. András Sebők

   Imádom ezt a sorozatot!😉

  76. Tibor Mátrai

   Ennyi sok finnyás prolit,nem mossák meg a tehén tőgyét?Úristen most mi lesz?Az ugye megvan hogy a tyúktojás sincs megmosva,úgy fogod meg ahogy kijön a tyúkból

   1. Adam Mezoe

    Pasztőrözés egy gyors hőkezelés és benne van a sok baktérium legyilkolása. Ha az nem elég nekik, otthon forralja fel a tejet, tartósan és nézze a fehérje térszekezt-változásának konzekvenciáit.

   2. Monika Marai

    @Gyüre Gábor Majd, ahogy a kakis tôgyre ráhúzzák a fejôgépet...sebaj erôsödik az immunrendszerünk, ha mégse, pech. Lényeg, hogy a Kakis tejjel utána mûtôi körülmények közt bánnak. Hogy a pasztôrözés elég- e megtudjuk a hírekbôl, ha visszavonnak egy - egy tejterméket.

   3. Gyüre Gábor

    1.48-kor lehet látni egy pillanatra hogy lemossák a tőgy bimbókat.

   4. FRICIWORLD Erdőszéli kis házikó

    Egy kis érdekesség. Sajtot otthon házilag is lehet készíteni falun. 15 éve készített utoljára kb. édesanyám. Lehet nem minden részletre emlékszem pontosan, de ami biztos: Nem kellett semmi kultúra vagy oltóanyag. Igazi otthoni tehéntej kellett rengeteg. Előbb túrót kellett főzni belőle. Aztán a túrót tovább főzni további tejben. Csak só volt hozzáadva. És egyszercsak megtörtént van csoda, az átalakulás. Lágy gumi, rágógumi állagú massza keletkezett. Ezt kivajazott műanyag edénybe kellett önteni. Megszilárdult és teljesen sajt kinézetű valami lett. Persze az íze semmilyen. De lehet bele bármit keverni. Kipróbáltam egyszer, sós vízbe tettem lesúlyozva hetekre. Na, úgy már igazi nagyon finom sajttá érett. Roppant macerás, de érdekes művelet a házi sajtkészítés.

  77. István Kovács

   Napi 100 liter? :D Mindenki tehenet tartana akkor. Itthon 2019-ben a Holstein-fríz telepeken 33,89-35,01 kg/nap volt az átlagos tejtermelés egyedenként.

   1. M8Ridgeway

    Pontosan

  78. Ha nagy leszek

   Aki itt finnyáskodik, holnap ugyanúgy megveszi a boltban.

   1. Orsolya Ursus

    Ha nagy leszel, képes leszel felismerni, hogy az ilyen bemutatófilm egy propaganda, hogy megszokja a szemed és ignorálja a lelkiismereted az efféle erkölcstelen kizsákmányolást. Mennyi mindent eltűr mára az ember? Még a fejét is hajlandó elfordítani önös érdekből. Ugye te is tudsz erre néhány példát. Az emberi élet is hasonló vágányon halad, elveszíti valódi értékét és értelmét, hogy kiszolgálhassa a hierarchiát, amit beteg emberek hoztak létre.

   2. Ernő Szabados

    Én termelőtöl veszem a sajtot! A boltból nem veszek! Ég és föld a termelői sajt javára!

   3. Gyula Vajda

    Ha en nem veszem meg akkor finnyaskodhatok ? :) az az igazsag h pont az ilyen jellegu allattartas miatt szoktam le a husrol es tejtermekekrol. De persze mindenkinek szive joga mit eszik, iszik. Nekem igy jobb a lelkiismeretem.

  79. OCDaddy_Zsolt

   Hogy te mi mindent megtalálsz itt nálunk, Debrecenben :) Jó lett ez is, köszi!

  80. Miki Mini

   Én az Eidamit szeretem! A videó szokás szerint jo lett , köszi

  81. Luca Csehi

   Nagyon sok a silány trappista, ez mondjuk a jobbak közé tartozik

   1. ツFanni

    @Szabolcs Kálmán Nagy dolog. Lényeget érteni lehet így is. Arról meg nem tehetek, hogy kiskorom óta külföldön élek. Szóval, ha vannak fogalmazási problémák akkor sorry ez van.

   2. Szabolcs Kálmán

    @ツFanni Elgepelted a Magyarorszagont es veletlenul azt irtad, hogy magyarba? Xdxd

   3. Dicső Dominik

    @ツFanni pedig a Tolle az nagyon finom. Mi azt vesszük

   4. ツFanni

    @Englar Odin Ohh bocsánat nyelvész úr, hogy elgépeltem véletlenül. . Amúgy a parmezánt simán használják sajtszósznak, sajtos tölteléknek is......... Nem csak arra jó, hogy csak ráreszeljük valami tésztára.

   5. Englar Odin

    @ツFanni Még a nevüket sem tudod leírni, ráadásul a parmezánt csak reszelve feltétként lehet fogyasztani, mert keményre érlelt sajt, tehát nevetséges a csemege sajtok közt említeni.

  82. darkarpi88

   Nem esett szó arról, hogy miért adnak a tehenek tejet, ha annyira kimeríti a szervezetüket? Talán nem azért, mert megellett?

   1. Csaba Bartos

    @darkarpi88 Ezek a mai tehenek és kecskék már csak ilyenek. Nem tudom nemesitik e őket vagy sem,de csak úgy ontják a tejet.

   2. darkarpi88

    @Gyüre Gábor Feltételezem nemesített...

   3. darkarpi88

    @Csaba Bartos Az oldalbordából készült nőt azért adta az "Ist", hogy szülés után "tőgye csak úgy el kezd dagadni" a gyermeknek (fiadnak/lányodnak).

   4. Csaba Bartos

    A tehenet a jó Ist n csak azért teremtette, hogy tejet adjon.Amikor eléri az egy éves kort akkor a tőgye csak úgy el kezd dagadni és lám tejet termel nekünk emberekne ,csakis azért hogy lehessen inni és sajtot készítsünk belőle, nem azért hogy a borjú megigya.

   5. Gyüre Gábor

    A tehén, kecske, akkor is ad tejet amikor nem ellet, ezért kell mindennap 2-3 fejni. Ellentéttel a többi emlős állatokkal.

  83. dy9ivk

   Én már régóta nem eszem trappistát. Nagyon sok a silány a boltokban.

  84. Monika Marai

   Nem mossák le a tôgyeket!? Iiii, Kotz!

   1. Gyüre Gábor

    1.48-kor lehet látni egy pillanatra hogy lemossák a tőgy bimbókat.

   2. Zsolt Ferenc Molnár

    Azzal kezdi. Még a videóban is látszik. Forgó kefe egy tömlő végén. Fehér hab.

   3. Szandra Duall

    És a fejőket?csupa szar

  85. Gábor József Németh

   Sok embertársunk nyafog, hogy pár héten át nem mászkálhat teljesen szabadon a korlátozások miatt, miközben ezt tesszük az állatokkal. Az kimaradt a videóból, hogy a tehenek kicsinyét erőszakkal elválasztják évente, hogy mindig újrainduljon a tejtermelés. Közben a tehenek hangosan sírnak, így nyugtatóval lövik őket. Az elválasztás sokkját a tehenek egy 4-5 éves gyerek érzelmi intelligenciájával élik át. Egész "életük" az ezen a pár négyzetméteren töltött szülés-szenvedés-elválasztás-szülés... körforgása. Jó étvágyat!

   1. Gergő Dmtr

    Jó hülyének lenni? Hány tehenészetben voltál? Hány tehenet neveltél fel? 1. Az uszok nincsenek túl messzire vive mert azok is tejelők lesznek. 2. A bikák elvannak választva miután már tudnak szilárd táplálékot enni. De ez így normális. 3. Remélem az óvoda előtt is tűntizel hogy rohadt szemét anyák leadják a gyereküket.

   2. louis k

    Nyilván nem minden farm/telep egyforma. De a nagyüzemi termelés sajnos ilyen, és szerintem amit a videóban láttunk, az még egy relative igényes/humánus példa. Tartok tőle, hogy akad a világban sokkal rosszabb is.

   3. Fehernyul00

    @Attila Tolnai És mi a helyzet ott?Cáfolod az eredeti hozzászólást?

   4. Attila Tolnai

    Jártál már egyáltalán tehenész telepen? Csak mert én egy 500 tehenes telepen dolgozom.

   5. Miranmar Molnnar

    Sajna, de azért jó , hogy ezzel felhívtad az emberek figyelmét!

  86. Aron

   Bocsi, de ezt a hazugságot nem veszem be! "Miért a trappista a legelterjedtebb sajtfajta Magyarországon?" - Azért mert a legolcsóbb, és az átlag magyar, aki meg tudja egyáltalán venni, annak ez marad...

   1. Losonczki Petya

    Ahhoz képest hogy a legolcsóbb meg igyis rohadt drága 😁

   2. edd noname

    @Gergő Dmtr Bírom ezeket a közhelyeket.Mindenki a cigivel példálózik.(nem cigizek)

   3. Gergő Dmtr

    Egy doboz cigi 1 kg trappista ára. Mennyi idő egy doboz cigi és mennyi egy kg sajt. A további mesés hazugsagokat ne itt tedd közzé

   4. edd noname

    Akkor minden sajtnak lejjebb kellene mennie,és akkor lehetne minőségibb,finomabb sajtokat enni.

   5. Aron

    @edd noname Véleményem szerint mindenki elfogadná a trappista sajt ízét, ha fele ennyibe kerülne, mint most

  87. sanda gyanu

   köszi Csabi! sok mindent megtudtam megint!

  88. Tibor Brandics

   Jó igénytelen cég... szegény tehenek olyan retkesek.. lehet ezt jobban is csinálni,még akkor mennyiségnél is- de hát ez Magyarország !

   1. Losonczki Petya

    Mért? Létezik olyan haszonállat ami a nap 24 órájában patyolat tiszta? Most koszos a föld,sáros,odapiszkit a tehén,aztán simán belefekszik nem nagyon érdekli. A disznórol meg nem is beszélve. Vegyenek fel egy embert aki szivaccsal egész nap körbejár és lemossa mind?😁

   2. Csaba Magyar

    Akkor menj a MARSRA!!!! BAKKER !!!!!🦴🦴🦴🦴🤣🤣🤣🤣

   3. Zoltán Varga

    @bakec _ azaz

   4. bakec _

    Nem veréb, hanem vérbeli falusi gazda több tucat fejős tehénel... Tapasztalatból beszél🙂

   5. Zoltán Varga

    Veréb

  89. Giza North

   Érdemes ezt a kis klipet megnézni, különösen a nagyüzemi állattartást bemutató második felét: hugets.info/show/z5Wofqmz0IFnm5w/vide.html

  90. humulus humulus

   nagyon örülök neki hogy jönni fog a sajt törvény. a manapság kapható trappistának nevezett sajtok többsége egy íztelen, élvezhetetlen, éretlen valami. remélem ez hamarosan megváltozik. valszeg áremeléssel fog társulni. de legalább lesz minőségi és finom trappista. és szerintem azért fogy ennyi trappista az országban mert olcsó. és sok a szegény ember. én szívesen adok egy jó sajtért pénzt, de a trappista nem igazán ez a kör.

   1. humulus humulus

    @Englar Odin ha neked ez a finom, akkor egyél ilyen sajtot. nem mindenkinek van igénye az ízeletesebb, különlegesebb sajtokra

   2. Englar Odin

    @humulus humulus A videóban bemutatott Magyar trappista 1700Ft a Coopban, ami valljuk be nem a legolcsóbb bolt. Tehát lehet kapni 2000 alatt is jó sajtot.

   3. humulus humulus

    ​@Zoltán Simon hát mondjuk én. azért 6000 ft/kgnál már én is húzom a számat, de ha nem lehet normális sajtot kapni 2000 alatt csak akciósan akkor mit lehet csinálni? a normálisabb olasz és angol sajtok 3000 körül vannak aldiban, lidlben, ha nem 4000... jobb hollandnak csúfoltat mondjuk már 2000ért lehet kapni. parmezán meg van ahol 8000, de ahelyett van olcsóbban grana padano. ízlések és pofonok és főleg pénztárca kérdése.

   4. József Kehi

    Egyetértek. Van olyan, hogy próbálom reszelni és szétesik az egész. Ez ránézésre minőségibbnek tűnt ahogy felvágták.

   5. Zoltán Simon

    Eleg draga igy is ettol dragabbat ki vesz meg?

  91. román jozsu

   www.penzcentrum.hu/vasarlas/lelepleztuk-a-nagy-trappista-trukkot-eltunhet-a-magyarok-kedvenc-sajtja-a-boltokbol.1084491.html

  92. bokazsombor

   www.szeretlekmagyarorszag.hu/ma-is-egy-kadar-kori-hamisitvany-a-kedvenc-sajtunk/

  93. Ubul861

   Én sosem fedezem fel a trapistában a lyukakat. A szeletelt sajttal az a baj, hogy túl sok csomagolás jut túl kevés sajtra. Egyébként én a parenycát szeretem nagyon. A trapista azért népszerű, mert simán enni, szeletelni és rezelni is lehet, a legtöbb mindenre alkalmas.

   1. Róbert Rakonczai

    kb, igazad van.

   2. lemusz

    Nekem is a füstölt parenyica a kedvencem, de mégis trappistából eszem a legtöbbet.

   3. dy9ivk

    Azért népszerű, mert ez a legolcsóbb sajt.

  94. igor

   miért kifordítva vetted fel a maszkot ? :D

   1. Máté Galambos

    Hogy meg tudd különböztetni , így is alig látszanak ki belőle! Egyik fehér másik kék !:)

  95. nagyaeva

   Szegény tehenek.... :-( Azért az annyira nem világi jó buli, hogy a kisbocikat pár nap után elválaszják tőlük, hogy minél előbb és minél tovább tudják fejni őket.... És hát azért a boci szempontjából annyira nem előnyös, hogy nem legelhet a legelőkön.....

   1. Csaba Tari

    @Praetorian 86 Ja lehet nem tudod de csak idéztél. A RÓZSASZÍN PITBULL Komár Moped Laci című számából esetleg.......

   2. Orsolya Ursus

    @Todee Todde igen, észre vettem hogy neked a szádba adják és még szépen le is nyeled amit beléd akarnak súlykolni, könyveket ne vegyél a kezedbe, csak googlizz tovább. Én erre nem lennék büszke a helyedben. Mit lovagolsz annyit a hinduizmuson? Azt sem tudod milyen jelentőséget tulajdonítanak az indiaiak a tehénnek, csak tanultál egy idegen szót, amit ismételgethetsz, hol van ennek értelme? A marhák biztos azzal cinkelik egymást hogy te "hülye ember". Azért mert nekünk kezünk van még nem biztos, hogy a patás állatok alacsonyabb rendűek hozzánk képest. Minden élőlény tudja, hogy hol a helye a világban és hogy mivé kell válnia, még egy apró mag is, de a "teremtés koronája" az nem tudja, mert hagyja magát elbutítani. 45.000 éves leletek bizonyítják az itt élő, nem nomád őseinket. Nekik a tehén a kazein-eljáráshoz kellett, ami nem élelmiszer előállítás.

   3. Todee Todde

    @Orsolya Ursus Képzeld! Tudom, hogy kancatejből készül a kumisz. Amúgy pont leszarom, mint a tehéntejet. Te csak térj át a hindu hitre, aztán kerülgesd a marhákat, ha keresztezik az utadat! Csak vigyázz! Kis hazánkban sok marha fogja keresztezni utadat. Viszont tisztelned kell őket. Visszatérve az alaptézisre, honfoglaló eleink, nomád életmódjukból adódóan, állattenyésztők voltak, nem földművelők. Ebből következik, avagy levezethető, hogy különféle állatok tejét is fogyasztották, fogyaszthatták. Nem csak a kancatejet. Az olvasás neked sem ártana. Míg én "okoskodtam", te az észt próbáltad osztani, de ami nincs, vagy kevés van, abból nehéz sokat adakozni. Hogy legyen mit olvasni, Google a barátod, velem ellentétben: tej.blog.hu/2015/03/12/a_tejfogyasztas_evolucioja_avagy_mutacio_a_laktozerezekenyseg_ellen

   4. Csaba Tari

    @Praetorian 86 Nem téma Béke......

   5. Praetorian 86

    @Csaba Tari Ez esetben elnezest kerek..de en.toroltem is az anyazast.. mindegy. Ne haragudj.komolyan mondom. En lezartam a vitat.szep napot.

  96. András Bán

   Jeeee!

  97. Zoltán Csondi

   Második :)

  98. paradicsom 200

   Jo lett